İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Su Altı Arama Kurtarma ekibi (İSAK), eğitim sürecini tamamlayarak göreve hazır hale geldi.
HABERLERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ…
Marmara Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Daire Başkanlığı işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında eğitimini tamamlayan İSAK ekibi, göreve başlamaları dolayısıyla İBB Florya Sosyal Tesisleri önünde arama kurtarma tatbikatı yaptı.
Önce ısınma hareketleri yapan 26 kişilik ekip, özellikle akarsularda seyir halindeyken devrilen botun tekrar düzeltilmesi tatbikatını gerçekleştirdi.
Deniz aracından düşenlerin kurtarılmasının yanı sıra suyun altında kalan yaralının kurtarıldığı tatbikatta, dalgıçların uzun süren çabası sonucu çıkarılan yaralı, ilk müdahalesinin denizde yapılmasının ardından zodyak botla kıyıla çıkarılarak ambulansa alındı.
İBB Tuzla İtfaiye Grup Amiri Uğur Varol, yaptığı açıklamada, Marmara Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sualtı ve Su Üstü Arama Kurtarma Eğitimi” kapsamında 4 aylık bir eğitim aldıklarını söyledi.
Didim, Kuşadası ve Saroz gibi yerlerde değişik dönemlerde dalış eğitimi aldıklarını ve 26 kişinin başarılı olduğunu belirten Varol, bu süreçte ekibin İstanbul’da da ayda iki kez dalışlarına devam ettiğini aktardı.
Eğitimlerini bitirdiklerini ve göreve hazır oluklarını, bu kapsamda da tatbikat gerçekleştireceklerini ifade eden Varol, “Tatbikatta özellikle akarsularda seyir halindeyken botun devrilmesi, ardından da tekrar düzeltilmesini sağlayacağız. Seyir halindeki bottan düşüşleri ve tekrar bota alınmalarını göstereceğiz. Son olarak da suyun altında kalan kişinin çıkartılması tatbikatını göstereceğiz.” dedi.
Ekibin hem yurt içinde hem de yurt dışında görev yapacağını kaydeden Varol, ekibin daha önce de Türkiye’nin değişik illerinde operasyonlara gittiğini anlattı.
Proje kapsamında ilk kez toplu eğitim aldıklarını belirten Varol, “Arkadaşlarımız zaten dalgıç. Şu anda organize bir şekilde bir araya gelip, eğitimi bitirdik. İstanbul itfaiyesinin bir eksiğiydi, tamamlamış olduk. İki minibüs yeni dizayn edildi, teşkilata 3 tekne alacağız. Yenikapı ve Maltepe’de miting alanlarında iki yeni istasyon yapacağız.” diye konuştu.
Arama kurtarmada zamanın önemli olduğunu, İstanbul itfaiyesinin bu konuda çok deneyimli olduğunu dile getiren Varol, “Kısa süre içinde yaklaşık 80 kişilik ekibi, 25 araçla bir saat içerisinde organize ederek harekete geçirebiliyoruz. Ekip 24 saat görev yapacak.” dedi.
İSAK
Marmara Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı işbirliğiyle yapılan Sualtı ve Su Üstü Arama Kurtarma Eğitimini tamamlayan “İtfaiye Su Altı Arama Kurtarma” (İSAK) ekibi, İstanbul itfaiyesi bünyesinde çalışan 26 itfaiyeciden oluşuyor.
Sıkı ve zorlu bir eğitimden geçirilen ekip, İstanbul’da sahil ve gölet bölgelerindeki istasyonlarda 24 saat hazır bulunacak, her türlü iklim şartlarında görev yapabilecek.
Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen proje kapsamında, İSAK personeli Saroz, Kuşadası, Didim, Melen raftingi, Darıca, Florya, adalar açıkları ve Belgrat ormanlarında eğitim ve tatbikat yaptı. Zorlu parkurları geride bırakan ekip, göreve hazır hale geldi.
İSAK ekibi, her türlü hava koşullarında saatte 3 kilometre yüzebiliyor, 10 kilometre koşabiliyor, su altında ortalama 2,5 dakika nefes tutabiliyor. Scuba ekipmanları ile 42 metreye kadar dalış yaparak, akarsu, göl ve denizde her türlü arama kurtarama operasyonlarına katılabilen ekibin tamamında scuba diver sertifikası, 3 yıldız dalıcı belgesi, gümüş cankurtaran belgesi ve arama kurtarma uzmanlığı belgesi bulunuyor. AA